Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kubek śmietany 36%
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- skórka z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ocieramy skórkę z obu cytryn oraz wyciskamy z nich sok.
- Aby było go więcej należy po umyciu "rozwałkować" cytryny ręką po blacie.
- śmietanę ubijamy, łączymy z masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn.
- foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy zimnym ciastem.
- Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy krem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temp. 180'C.
P. S.
Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:)
Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik.
Smacznego:)
Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA:)