- 3/4 kostki masła
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 szkl mąki tortowej
- 1 łyżka wina musującego lub rumu
- skórka z limonki
- 1 łyżeczka cynamonu
masa krówkowa:
- 500 ml mleka kondensowanego
- 0,5 szkl wina musującego
- 0,5 szkl brązowego cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1 laska wanilii
do dekoracji:
- 2 banany
- wiórki czekoladowe
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki.
- wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut.
- mleko wlewamy do rondelka, mieszamy z cukrem i winem oraz ziarenkami z połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną
- kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki
- na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego!