Tarta LimOnkowa
Składniki:
- 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych
- 0,5 kostki masła
- 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 4 jajka
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 limonki
Przygotowanie:
- ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp 150'C
- żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą, gęstą masę
- białka ubijamy na pianę z cukrem trzcinowym
- Limonki myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.
- DO masy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek,
- Masę przekładamy na podpieczony spód
- Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego!