Składniki:
Spód:
- 1,5 kubka maki krupczatki
- 1 kubek cukru
- 4 żółtka
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
- 0,5 kubka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 0,5 kubka oleju słonecznikowego
- 500 g jabłek (mogą być mrożone)
- cukier puder do oprószenia
- masło siekamy z białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem, szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody.
- Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły
- Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta
- Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!
P.S.
- jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem
- owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)