Składniki:
Krem:
- 0,5 szkl soku z cytryny
- 1 kubek śmietany kremówki
- 200- 250 g serka mascarpone
- 1 żółtko
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.
- Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.
- Śmietanę ubijamy obie masy łączymy.
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 żółtko
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- piekarnik rozgrzewamy do 175'C.
- jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.
- stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.
- ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby rosnąc nie „wyszło” z formy.
- Pieczemy przez 20-25 minut,ostudzone ciasto przekładamy tortem i dekorujemy