- 6- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 0,5 kubka słodkiej śmietany 30%
- pęczek szczypiorku z dymką
- 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego
- 1 czerwona papryka
- kilka gałązek świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki
- paprykę filetujemy, kroimy w kosteczki
- cebulę obieramy, białą szatkujemy, czerwoną kroimy w talarki
- szczypiorek i dymkę drobniutko kroimy
- żaroodporne naczynie smarujemy masłem na dno wykładamy część ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, układamy czerwoną cebulę oraz paprykę, przykrywamy kolejną porcją plasterków ziemniaków, ponownie wykładamy paprykę i cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószamy szczypiorkiem i dymką oraz przyprawiamy, zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym serem
- Wstawiamy do nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około 45 minut do godziny
- Serwujemy gorące, posypane świeżą kolendrą i startym serem
- SMACZNEGO!
P.S.
- Do zapiekanki możemy także dodać podsmażony boczek lub swojską kiełbasę! PYCHA!