na około 20 sztuk
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 0,5 kostki drożdży
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru
- 1 kubek mleka
- 3 jajka
- słoiczek dżemu
Przygotowanie:
- mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, dodajemy pokruszone drożdże
- mąkę przesiewamy, połowę delikatnie mieszamy z zaczynem, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 30 minut
- 2 żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką
- ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach z zachowaniem 2 cm odstępu
- pieczemy w temp 180*C przez około 30 minut
- Podajemy oprószone cukrem pudrem:) SMACZNEGO!
P.S
- dżem możemy zastąpić owocami świeżymi lub mrożonymi, musimy tylko pamiętać aby ich nie słodzić, bo jeśli puszczą sok to uciekną z bułeczek:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz