- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 litry wody
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 op słodkiej śmietanki 30%
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
- pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, kurkumą oraz gałką i imbirem, tak aby się rozleciały, po czym zalewamy śmietaną i dusimy
- paprykę filetujemy kroimy w kostki, marchewki myjemy, obieramy- jeśli macie młodą karotkę, tylko ją umyjcie, kroimy w słupki, cebulkę szatkujemy, wszystko wrzucamy na gorąca patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły i nabrały rumieńców
- wodę gotujemy, dorzucamy pomidorki oraz podsmażoną z papryką i cebulką marchewkę
- całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku wedle uznania
- Podajemy gorący z kleksem śmietany, świeżą kolendrą, czy też pietruszką jeśli wolicie:) SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz