BABCINY chrust
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
oraz
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę.
- Zagniatamy ciasto.
- wałkujemy cieniutko na blacie posypanym lekko
mąką
- ciasto kroimy na
prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10cm. Każdy kawałek nacinamy przez środek i
przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.
- Smażymy na głębokim oleju na zloty kolor
- po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i oprószamy cukrem pudrem
- Smacznego!!