polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- łyżka masła
- 15 dkg borowików
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 40 dkg ziemniaków
- 1 łyżka jogurtu
- 1 żółtko
- 1 jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
- polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy
- oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
- ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę i żółtko
- formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju
- zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło
- grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem
- mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C
- podajemy gorące z krokiecikami
- smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz