ciasto:
- 0,5 kubka mąki pszennej
- 2 lyzki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 0,5 kostki masła
- przyprawa do piernika
- 0,5 kubka miodu
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2 op śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki żelatyny
polewa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej min 75% kakao
- 1 op śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- masło wrzucamy do rondelka,rozpuszczamy,dodajemy połamane czekolady,wsypujemy przyprawę do piernika,dodajemy miód i delikatnie podgrzewamy
- studzimy,do masy przesiewamy wymieszaną z proszkiem mąkę pszenną i ziemniaczaną
- ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy
- pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C
- w międzyczasie przygotowujemy mus- śmietanę ubijamy,czekoladę rozpuszczamy i dodajemy namoczoną w odrobinie wody żelatynę
- delikatnie dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany
- upieczone ciasto kroimy na dwa blaty, nasączamy winem lub brandy i przekładamy musem
- przygotowujemy polewę- żelatynę namaczamy w odrobinie wody czekoladę oraz śmietanę podgrzewamy,mieszamy z żelatyną
- oblewamy ciasto i dekorujemy wedle uznania:)
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz