na 3 porcje
- 2 filety z kurczaka (400g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- 0,5 szklanki coca- coli
- 0,5 kubka wiórków kokosowych
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżeczki sezamu
- 0,5 kubka orzeszków pecan
- 1 czerwona cebula
- 100 g ryżu basmati
- 1 jajko
- pęczek dymki ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
- filety z kurczaka myjemy, odsączamy, kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki zalewamy sosem sojowym około 3-4 łyżkami, dolewamy łyżeczkę octu ryżowego, doprawiamy pieprzem, odstawiamy na min 2 godziny
- kurczaka oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju
- smażymy na rumiany złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni
- wstawiamy wodę na ryż
- paprykę kroimy w paseczki, cebulę podobnie, czosnek szatkujemy
- warzywa podsmażamy, zalewamy colą, podgrzewamy, dorzucamy mięso i sezam oraz orzeszki
- do ugotowanego ryżu dokładamy pokrojoną dymkę, wiórki kokosowe i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy
- podajemy z gorącym ryżem
- SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz