ciasto:
- 2 kubki mąki tortowej
- 0.5 kubka mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
- 0,5 kostki drożdży
- 0,5 kubka mleka 3,2%
masa cynamonowa:
- 0,5 kostki masła
- 1 opakowanie cynamonu
- 0.5 kubka brązowego cukru
lukier:
- 2 łyżki mleka
- 0,5 kubka cukru pudru
- 1 op serka śmietankowego np. Bieluch lub Philadelphia
- cukier puder, ok 2 łyżki
- cynamon
- Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy cukier i masło, mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże
- odstawiamy na 10 minut
- przygotowujemy masę cynamonową- energicznie mieszając składniki
- formę wykładamy papierem piekarnik ustawiamy na 180°C
- do ciasta stopniowo przesiewamy mąkę z solą, dodajemy ekstrakt z wanilii, wyrabiamy, wałkujemy i smarujemy masą cynamonową
- zwijamy roladkę i kroimy w plasterki o szerokości ok 2cm, układamy na blaszce w niewielkich odstępach
- pieczemy 30-35 minut
- w czasie kiedy ciasto się piecze mieszamy mleko z cukrem na lukier, którym polewamy jeszcze gorące ciasto
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz