- 1 op kruchych maślanych ciasteczek
- 60 g zmielonych migdałów
- 0,5 kostki masła
- sok z 2 cytryn
- skórka z 2 cytryn
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
Beza włoska:
- 4 białka
- 300 gr cukru
- 60 ml wody
Przygotowanie:
- ciasteczka i migdały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
- Cukier zalewamy wodą i gotujemy, aż do uzyskania temperatury ok 118"C, najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy także udekorować ciasto standardową bezą, którą zapiekamy 15 minut- aż się lekko zarumieni:)
- w każdej wersji jest wspaniała:)
Smacznego!