spód
- 1 duże opakowanie ciasteczek Oreo
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
masa:
- 1 mały jogurt naturalne
- 0,5 kubka cukru
- 2 op ricotty
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 8 łyżeczek żelatyny
- 8 łyżek wody
- 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
- 1 małe opakowanie ciasteczek
- jajka ucieramy z cukrem na puch, żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie
- serek mieszamy z jogurtem, dodajemy wanilię, mieszamy z żelatyną i delikatnie dokładamy do masy jajecznej
- mleko kondensowane podgrzewamy przez około 15-20 minut, możemy dodać szczyptę soli, po czym odstawiamy aby zgęstniało
- na spód tortownicy wysypujemy zblendowane z rozpuszczonym masłem ciasteczka
- a na spód wylewamy naszą masę serową
- wstawiamy do lodówki, kiedy karmel ostygnie wylewamy go na wierzch ciasta
- dekorujemy okruszkami lub całymi ciasteczkami użytymi do zrobienia spodu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz