Babka Jogurtowa
Składniki:
- 1,5 kubeczka jogurtu Danone łagodny (ok 220-250g)
- 1 kubek cukru
- 0,5 kubka oleju
- 2 kubki mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
- jajka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dolewamy olej
- piekarnik ustawiamy na 160"C
- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, po łyżce wsypujemy do masy jajecznej na zmianę z jogurtem
- dodajemy ekstrakt waniliowy oraz skórkę cytrynową
- wylewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
- pieczemy przez około 45-50 minut do efektu suchego patyczka:)
- po upieczeniu oprószamy pudrem lub oblewamy lukrem,
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz