na 4 porcje:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato
- 1 szalotka
- 2 średniej wielkości marchewki
- 5 łyżek miodu
- 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
- sól
- pieprz
- makaron typu chow mein
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego imbiru
Przygotowanie:
- polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm
- przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku i imbirem
- polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie
- marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki
- olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz.
- gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty
- polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:)
- SMACZNEGO:)