- 500 g makaronu
- 4 pomidory (ok. 800 g)
- 1 mała marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 3 sztuki sardynek
- 0,5 papryczki chili
- 0,5 kubka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
- sól
- pieprz
- bazylia
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Marchew, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a chili drobno szatkujemy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sardele i przesmażamy, aż się rozpadną, dodajemy czosnek i warzywa, oprócz pomidorów. Smażymy do chwili zeszklenia cebuli.
- Dodajemy pomidory, doprawiamy cynamonem, miodem, pieprzem oraz solą.
- Gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając.
- Miksujemy, dodajemy śmietankę i podgrzewamy.
- Posypujemy świeżą bazylią i serwujemy z makaronem.