- 1 kg żeberek
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
- 0,5 kubka brązowego cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie
- cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki, pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiarteczki.
- oliwę wlewamy na patelnię podgrzewamy, wrzucamy paprykę oraz cebulę, podsmażamy, dosypujemy gałkę oraz ostrą i słodką paprykę
- do papryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek
- pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier karmelizujemy na suchej patelni, podlewamy sosem, deglasując patelnię, przelewamy zawartość do żeberek.
- Dusimy około 30- 45 minut.
- Podajemy z podsmażanymi ziemniaczkami i sosem.