na 4-5 porcji
- 1 op makaronu Fusilli
- 1 por
- 1 cebula
- 1 kubeczek słodkiej śmietany 30%
- 2 trójkątne serki topione z truflą
- 1 trójkątny serek topiony cheddar
- 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano
- 2- 3 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- 1 łyżeczka imbiru
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- masło
- oliwa z oliwek
- kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, oprószamy solą i pieprzem, słodką papryką, imbirem oraz gałką muszkatołową, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy
- wstawiamy wodę na makaron, doprawiamy solą oraz odrobiną oliwy
- całego pora kroimy w plasterki, jasną część smażymy na maśle, doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem,
- cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na maśle z zieloną częścią pora, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną, dodajemy miód, serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem
- smażymy kurczaka
- makaron gotujemy al dente
- do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy
- Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:)
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz