Papryka Mocno Nadziana, choć wegetariańsko
Składniki:
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 papryki czerwone
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 1 papryczka chili
- pęczek pietruszki
- 1 bakłażan
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka fety
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie:
- bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, solimy, kiedy się zarumieni wrzucamy do miseczki
- soczewicę gotujemy w osolonej wodzie
- cebulę szatkujemy, ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy, podobnie natkę, dodajemy do usmażonego bakłażana
- fetę kroimy w kostkę
- 3 papryki kroimy na połówki, tak aby nadawały się do faszerowania, czwartą filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na odrobinie oliwy, doprawiamy słodką papryką, dodajemy 2 łyżki ketchupu.
- przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód
- połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem
- Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut
- Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:)
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz