na 15-20 sztuk
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego
- 0,5 kubka mąki krupczatki
- marmolada
- 3 łyżki cukru
- Wanilię rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, dodajemy do masła, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąkę, zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek
- Owijamy folią spożywczą, wkładamy na około 40 minut do lodówki
- zanim wyjmiemy ciasto z lodówki, przygotowujemy blaszkę: papier zwijamy w kulkę namaczamy w wodzie, rozkładamy, smarujemy masłem
- Po wyjęciu z lodówki, odwijamy ciasto, kroimy w plasterki około 0,5 centymetrowej grubości, każdy obtaczamy w cukrze, łyżeczką robimy nieduże wgłębienie i nakładamy marmoladę, układamy na blaszce
- Pieczemy około 15- 20 minut w temp 200"C
- SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz