Składniki:
- 0,5 kubka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kubka cukru muscovado
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka tartych goździków
- 0,5 kubka oleju rzepakowego
- 4 średniej wielkości marchewki
krem
- 1 op serka mascarpone
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Polewa:
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek i cynamon
Jajka ubijamy z białym cukrem na puszystą, kremową masę - stopniowo dolewamy olej, po łyżce dodajemy mąkę
- mieszamy na gładką masę
- dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę
- wylewamy do wyłożonej papierem keksówki
- Pieczemy w temperaturze 180*C na złoty kolor około 40 minut
- Po upieczeniu studzimy, rozcinamy na pół
- serek, skórkę z cytryny i sok mieszamy, masą przekładamy ciasto
- połowę soku wlewamy do rondelka, gotujemy, w drugiej połowie mieszamy budyń, dolewamy do gotującego się soku, dosypujemy galaretkę i mieszamy, ciepłą polewą smarujemy ciasto:)
- Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz