- 1 op czekoladowych herbatników
- 6 łyżek mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej min 70% kakao
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 op śmietanki kremówki (po 200g)
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- herbatniki układamy na spodzie tortownicy, nasączamy mlekiem
- białą czekoladę łamiemy, wrzucamy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dosypujemy dwie łyżeczki żelatyny
- podobnie postępujemy z czekoladą mleczną oraz gorzką, rozpuszczone masy czekoladowe, odstawiamy aby odrobinę ostygły
- 2 jajka ucieramy z 1 łyżką cukru również nad gotującą się wodą na gładką masę, pomalutku łączymy z roztopioną białą czekoladą, to samo robimy z pozostałymi 2 jajkami i pozostałym cukrem
- 1 opakowanie śmietany ubijamy, dodajemy do białej masy czekoladowej, podobnie drugie, ale mieszamy z masą ciemną
- na herbatniki wylewamy ciemną, potem białą masę, oprószamy wiórkami czekoladowymi, wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc
- jeśli nie lubicie czekolady białej, możecie wykorzystać dwie tabliczki czekolady gorzkiej i dwie mlecznej:)
- albo zrobić zupełnie biały torcik, z kontrastem truskawek lub malin:)
- albo podać deser z biszkoptowymi języczkami w formie deseru:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz