Składniki:
- 1 op maślanych ciasteczek
- 100 g masła
- 1 kg mielonego twarogu
- szczypta soli
- 0, 5 kubka oleju
- 0, 5 kubka mleka
- 0, 5 kubka cukru
- 3 jajka
- 1 op budyniu śmietankowego
lukier:
- 0, 5 kubka cukru pudru
- 4 łyżeczki wody
Przygotowanie:
- ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku
- foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód
- żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę, dodajemy ser, dolewamy mleko i olej
- białka ze szczypta soli ubijamy na pianę
- dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek
- całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok 40-45 minut
- po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia
- przygotowujemy lukier i polewamy sernik
- Smacznego!
Mój podstawowy przepis na sernik od dziś
OdpowiedzUsuń