Filet z kurczaka z ryżowymi krokiecikami w sosie cytrynowym
składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- kieliszek białego wina
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
krokieciki:
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 kulka mozzarelli
- dymka
- 3 pieczarki
- kilka suszonych pomidorków
- 2 jajka
- 0,5 kubka mąki
- 0,5 kubka bułki tartej
- olej
Przygotowanie:
- filety kroimy w plasterki oprószany sola i pieprzem, odstawiany
- cytrusy wyparzany dwukrotnie, aby pozbyć się goryczki jedna z dwóch cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki lub w ćwiarteczki
- ugotowany ryż doprawiany solą i pieprzem, wrzucamy przesmażone pieczarki pokrojone pomidorki oraz mozzarellę, wbijamy jajko mieszamy
- z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju
- kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy, gdy się zarumieni wyciskamy sok z pozostałej cytryny oraz ścieramy z niej skórkę
- dorzucamy pokrojone cytrusy dolewamy wino i dusimy około 10 minut pod przykryciem pod koniec kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła
- podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii
- Smacznego!!
PS
- do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz