Serniki

Lukrowany Serniczek


Składniki:

  •  1 op maślanych ciasteczek
  • 100 g masła
  • 1 kg mielonego twarogu
  • szczypta soli
  • 0, 5 kubka oleju
  • 0, 5 kubka mleka
  • 0, 5 kubka cukru
  • 3 jajka
  • 1 op budyniu śmietankowego

lukier:
  • 0, 5 kubka cukru pudru
  • 4 łyżeczki wody
Przygotowanie:
  • ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku
  • foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód
  • piekarnik ustawiamy na termo obieg na temp 180*C
  • żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę, dodajemy ser, dolewamy mleko i olej
  • białka ze szczypta soli ubijamy na pianę
  • dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek
  • całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok 40-45 minut
  • po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia
  • przygotowujemy lukier i polewamy sernik
  • Smacznego!
 
 

_____________________________________________
Sernik puszysty
Składniki:
  • 80 dkg mielonego twarogu
  • 100 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 5 dkg masła
  • 1 kubek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
  • Ser mieszamy z masłem, śmietaną i mąką
  • Żółtka ucieramy z cukrem, obie masy łączymy ze sobą
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie dokładamy do masy serowej.
  • Pieczemy ok 60 minut w temp 180'C.
  • Smacznego:) 
________________________________________________________________

Dyniowy Sernik z Nutką  Brandy


  Składniki:
ciasto:
  • 3/4 kubka puree z dyni
  • 1 kubek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 0, 5 kostki masła
masa serowa:
  • 600 g mielonego twarogu
  • cukier waniliowy
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 1 jajka
polewa:
  • 1/4 kubka puree z dyni
  • 0, 5 kubka śmietanki 36%
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mielonego twarożku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki dobrej jakości brandy np Wild Turkey
  • 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
      • mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami 
        • masło ucieramy z cukrem na puszysta masę
          • dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy
            • piekarnik ustawiamy na  termo obieg 220*C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto
            • ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika
            • składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po około 15 minutach i pieczemy przez kolejne 20- 25 minut
            • podajemy z bitą śmietaną
                • smacznego:)
         ____________________________________________________________________________

        Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu

        Składniki:
        masa serowa:
        • 1 kg mielonego twarogu
        • 0,5 kubka cukru
        • cukier waniliowy
        • 3 jajka
        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
        • 1 łyżka maki pszennej
        • 0,5 kostki masła
        • 1 kubek rodzynek
        • sok z cytryny
        • 1,5 kg jabłek
        • 0,5 kubka cukru
        • 0,5 kubka miodu
        • cynamon
        spód:
        • 2 jajka
        • 0,5 kubka cukru
        • cukier waniliowy
        • 0,5 kubka mąki 
        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
        • 0,5 kostki masła
        • 0,5 kubka orzechów włoskich
        • 2 łyżki zimnej wody
        • cynamon
        Przygotowanie:

        • formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek
        • 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej
        • mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde
        • masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C
        • Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser
        • przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną
        • dorzucamy namoczone w rumie rodzynki
        • masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej
        • spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut
        • jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:)
        • dodajemy łyżką masła oraz cynamon
        • masę jabłkową wykładamy na ciepły sernik. Podajemy oproszony cynamonem
        • SMACZNEGO!!

        _________________________________________________________________

        Składniki:
        • 1 kubek orzechów włoskich
        • 1 kubek migdałów
        • 0,5 kubka rodzynek
        • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
        • 1 kg mielonego twarogu
        • 3 dkg drożdży
        • 2 łyżki mleka
        • 1 kubek cukru pudru
        • 7 jajek
        • cukier waniliowy
        • 0,5 kostki masła


        Przygotowanie:
        • Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru.
        • Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji.
        • Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka
        • Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C.
        • Smacznego!
        P.S.
        • Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem albo kakao
        ___________________________________________________________________

        Sernik z bezą
        Składniki:
        masa serowa: 
        • 1 kg mielonego twarogu
        • 3 jajka
        • 1/2 szklanki oleju
        • 1/2 szklanki cukru
        • 1 szklanka mleka
        • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
        • 1 cukier waniliowy
        • rodzynki
        półkruchy spód:
        • 2 szklanki mąki
        • 1/2 szklanki cukru
        • 1 cukier waniliowy
        • 1/2 kostki margaryny
        • 3 jajka
        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
        • 2 łyżki śmietany
        Przygotowanie:
        •  Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy blachę
        • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę
        • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser.
        • Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut,
        • 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek.
        • Smacznego:)

        __________________________________________________________________

        Składniki:


        • 2 op serka Ricotta ( 400g)
        • 2 jajka
        • 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu
        • 0,5 kubka brązowego cukru
        • 1 kubek puree z dyni
        • 1 op ciasteczek owsianych
        • 0,5 kostki masła
        • 20 dkg śliwek


         Przygotowanie:



        • ciasteczka rozdrabniamy 
        • piekarnik ustawiamy na temp 200*C
        • śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry lub brandy  
        • masło rozpuszczamy, dolewamy do ciasteczek do uzyskania konsystencji mokrego piasku
        • przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę
        • żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni
        • białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy
        • przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki
        • Smacznego!!
         ________________________________________________________________________________
        Składniki:
        • 1kg sera
        • 5 jajek
        • 5 łyżek kaszy manny
        • 5 łyżek kwaśnej śmietany
        • 5 łyżek masła
        • 1 kubek cukru
        • 1 budyń waniliowy
        • 1 budyń czekoladowy
        • 2 tabliczki czekolady 70% kakao
        Przygotowanie:
        • 1 czekoladę topimy nad kąpielą wodną, drugą siekamy na wiórki
        • masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka.
        • masę dzielimy na dwie części-do jednej wsypujemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy oraz roztopioną czekoladę, a także posiekane pól tabliczki czekolady
        • masy wylewamy do tortownicy- jako spodu można użyć pokruszonych herbatników- najpierw ciemną potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C
        • po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku.
        • podajemy oprószony kakao. Smacznego:)

        P.S
        • jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
        __________________________________________________________________

        Serniczek z Brzoskwiniami

        Składniki:

        ciasto:

        • 2 kubki mąki krupczatki
        • 1 kubek maki kukurydzianej
        • 1 kostka masła
        • 3 łyżki cukru
        • 5 żółtek
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        Masa Serowa:

        • 1 kg mielonego twarogu
        • 2 jajka
        • 2 budynie śmietankowe
        • 0,5 kubka cukru
        • 0,5 kostki masła
        • 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
        • szczypta soli
        Beza:
        • 5 białek
        • 1 kubek cukru



        Przygotowanie:

        • masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy
        • zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
        • w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, dodajemy ser oraz budynie
        • białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy serowej
        • piekarnik ustawiamy na 180*C
        • brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałeczki, wedle uznania, ćwiarteczki lub kosteczki:)
        • foremkę- kwadratową lub tortownicę, smarujemy masłem, oprószamy mąka, wyklejamy ciastem, wylewamy ser, na wierzchu układamy brzoskwinie
        • pieczemy około 40- 50 minut
        • białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę
        • wylewamy na gorące ciasto, po czym pieczemy jeszcze około 15-20 minut
        • Smacznego!!
        __________________________________________________________________

        SubteLNY Sernik PistacjoWY

        Składniki:
      • 1 kg mielonego twarogu
      • 0,5 kubka cukru muscovado
      • 0,5 kubka cukru
      • 0,5 kubka wody
      • szczypta soli
      • 5 jajek
      • 20 dkg pistacji
      • 1 kubek pokruszonych bez
      • 1 budyń śmietankowy
      • 1 op sera mascarpone(200g)
      • 1 – 2 łyżki cukru pudru
      • 20 dkg pistacji
      • 1 op masy marcepanowej(200g) 

      • Przygotowanie:
        • Piekarnik ustawiamy na temp 180*. 
        • Wodę gotujemy z cukrem na syrop, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę ze szczyptą soli, wstawiamy do lodówki
        • pistacje bez skorupek, prażymy na suchej patelni, zalewamy syropem cukrowym,po ostygnięciu, po czym blendujemy na gładką masę dodając połowę (100g) masy marcepanowej
        • żółtka ucieramy na puch z cukrem muscovado, do masy jajecznej dodajemy ser, budyń oraz pastę pistacjową , a następnie pianę z 4 białek
        • Mascarpone mieszamy z połową masy marcepanowej oraz pianą z 1 białka
        • masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy, na wierzch wysypujemy pokruszone bezy i przykrywamy je serkiem mascarpone
        •  pieczemy około 45- 50 minut 
        • Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia:)
        • Dekorujemy wedle uznania bitą śmietaną, orzeszkami pistacji czy bezami:) SMACZNEGO!
        ___________________________________________________________________
        Sernik śmietankowo- wiśniowy
        Składniki:
        ciasto:
        • 1,5 kubka mąki krupczatki

        • 0,5 kostki masła
        • 3 żółtka
        • 0,5 kubka cukru
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        masa serowa:
        • 1 kg sera mielonego
        • 6 jajek
        • 1 kubek cukru pudru
        • 0,5 kostki masła
        • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
        • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
        • 2 kubki mrożonych wiśni
        Przygotowanie:
        • mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem
        • żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto.
        • wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy
        • oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło
        • twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę. 
        • masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka
        • ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie po łyżce - jasną. 
        • pieczemy w temp 180"C przez około 50 minut.
        P.S.

        • Wiśnie można zastąpić np. truskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej na spodzie z herbatników. Fajnie będzie wyglądał w formie babeczek.
        • można też zamiast wylewać masę jedną na drugą delikatnie je pomieszać, wtedy serniczek będzie bardziej efektowny
        • A do ciasta dla urozmaicenia można dosypać 4 łyżki kakao:)
        _______________________________________________________________

        PRL-owskie ptasie mleczko, czyli wspomnienie dzieciństwa

        Składniki:
        • 5 serków homogenizowanych (op. 200g)
        • 4 galaretki- 2 zielone i dwie inne
        polewa:
        • 1 kostka masła lub margaryny
        • 0,5 kubka cukru
        • 1 kubek mleka
        • 1 tabliczka mlecznej czekolady
        • 2 łyżeczki żelatyny
        • 2 łyżeczki kakao 
        Przygotowanie:

        • do dwóch serków dolewamy 2 galaretki tego samego koloru rozpuszczone w kubku wrzątku, dokładnie mieszamy.
        • potem kolejną galaretkę rozpuszczamy w 3/4  kubka wrzątku dolewamy do 1,5 opakowania serka i to samo powtarzamy z ostatnią galaretką.
        • Składniki polewy rozpuszczamy w garnku.
        • połowę masy czekoladowej wylewamy na wyłożoną folią spożywczą tortownicę, odstawiamy do lodówki, jak stężeje wykładamy zieloną masę i z powrotem do lodówki. Czynności powtarzamy i po trzeciej serowej warstwie wlewamy pozostałą polewę.
        • Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.Smacznego:)

        P.S.

        • na spód również rewelacyjnie nadają się pokruszone z masłem herbatniki lub biszkopty polane mlekiem:)
        • banalnie proste, a jakie pyszne:)

        ________________________________________________________________
        Sernik karmelowo- lawendowy
        Składniki:
        • 1 op pełnoziarnistych herbatników
        • 1 kostka miękkiego masła
        • 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy
        • 1 kubek cukru trzcinowego
        • 0,5 kubka wody
        • 4 jajka
        • 1 kubek cukru muscovado
        • 1 kg mielonego twarogu

        Przygotowanie:
        • herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy
        • lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego i gotujemy na wolnym ogniu na gęsty syrop
        • żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem muscovado i masłem
        • białka ucieramy ze szczyptą soli na pianę
        • do żółtek dodajemy stopniowo ser, wlewamy ostudzony syrop lawendowy
        • delikatnie dokładamy pianę z białek
        • masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika
        • pieczemy przez około godzinę, po czym posypujemy wierzch pozostałym cukrem trzcinowym i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku
        • SMACZNEGO!
        _________________________________________________________________

        Snow Queen- Śnieżnobiały Sernik Na zimno

        Składniki:
        masa serowa:

        • 3 żółtka
        • 2 kubki kremówki
        • 0,5 szkl cukru
        •   2 serki homogenizowane
        • 1 małe opakowanie żelatyny- 90g
        • 0,5 kubka wody
        • 1 tabliczka białej czekolady
        • 1 op galaretki w kolorze czerwonym
         spód:
        • 1 opakowanie maślanych ciasteczek
        • 0,5 kostki miękkiego masła


        Przygotowanie:



        • do garnka wlewamy wodę, do miski wbijamy żółtka, dolewamy 0,5 szklanki śmietany kremówki i wsypujemy cukier.
        • Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy masę w kąpieli wodnej.
        • W międzyczasie gotujemy wodę, aby rozpuścić żelatynę.
        • Pozostałą śmietanę ubijamy z odrobiną cukru.
        • kiedy masa jajeczna będzie puszysta, odstawiamy ją do ostygnięcia, następnie dodajemy serki, żelatynę roztopioną w 0,5 kubka wody oraz delikatnie łączymy z ubitą śmietanę.
        • Ciasteczka kruszymy blenderem, mieszamy z masłem, wykładamy na spód tortownicy, wylewamy na nie masę serową.
        • Sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
        • Dekorujemy galaretką, białą czekoladą lub owocami:)
        P.S.

        • Najlepsza do ubijania jest śmietanka łaciata 36%, ja kupuje ją w kartoniku 500ml i po ubiciu zawsze zostawiam część do dekoracji:)
        • wtedy senik nabiera eleganckiego charakteru;)
        • na spód można też wylać galaretkę, albo rozrzucić pokrojoną w kostki.Do masy serowej dorzućmy wtedy nasączone w alkoholu rodzynki i  mamy elegancki, delikatny, idealny na upalne dni torcik:)
        • serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę
        Smacznego:)
        _______________________________________________________________________________

        Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą

        Składniki:
        Ciasto i kruszonka:

        • 2 szklanki mąki
        • 0,5 kubka cukru
        • 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny

        • 2 kubki płatków owsianych

        Masa serowa:

        • 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego
        • 0,5 kubka cukru pudru
        • 1 jajko
        • 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
        • cukier waniliowy
        • 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika)
        Przygotowanie:
        • Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę.
        • Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami.
        • Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
        • Nakłuwamy widelcem
        • Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. 
        • Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką. 
        • Pieczemy ok. 35 minut w 180"C. 
        • SMACZNEGO!
        ____________________________________________________________________

        Fioletowy Torcik jagodowy

        Składniki:
        • 500 g borówek amerykańskich
        • 1 kg mielonego twarogu
        • 1 tabliczka białej czekolady
        • 1 kieliszek białego rumu
        • 2 żółtka
        • 1 op biszkoptów
        • 1 op cukru waniliowego
        • 2 galaretki wiśniowe
        • 1 op kremówki



        Przygotowanie:
        • Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej. 2 szklanki sera odkładamy do osobnej miseczki, mieszamy z odrobiną cukru pudru i cukrem waniliowym.
        • galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody.
        • Ser ucieramy z cukrem waniliowym. Do masy serowej dolewamy ostudzoną galaretkę oraz masę z żółtek.
        • jagody blendujemy i dodajemy do masy serowej. 
        • czekoladę rozpuszczamy z rumem i łączymy z serem
        • Tak przygotowaną masę, przekładamy do tortownicy, na której spodzie układamy wcześniej biszkopty i serek z wanilią.
        • wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny.
        • Dekorujemy ubitą śmietaną i jagodami:)
        P.S
        Biszkopty możemy polać odrobiną mleka, będą wtedy miękkie, a wierzch sernika możemy posypać jagodami i zalać galaretką w dowolnym smaku, ale najlepiej wiśniową.
        Smacznego
        :)
        ___________________________________________________________________

        ToRCiK ZiMoWy z nuTką ŻuRawInoWą

        Składniki:
        Spód:
        ● 1 kubek wiórek kokosowych
        ● 2 jajka
        ● 2 łyżki mąki

        Masa serowa:
        ● 1 op serka mascarpone
        ● 1 op serka ricotta
        ● cukier

        Mus kokosowy:
        ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%)
        ● 1 łyżka żelatyny 
        ● cukier
        ● laska wanilii
        ● likier kokosowy
        ● 1 puszka mleka kokosowego

        Oraz:
        ● 50 g suszonej żurawiny
        ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego
        ● 2 łyżki mąki
        ● 1 budyń z białą czekoladą 

        Przygotowanie:
        ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem
        ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki kokosowe i mąkę
        ● tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy, pieczemy 15 minut
        ● żelatynę namaczamy w 0,5 puszki mleka kokosowego, odstawiamy

        ● serki mieszamy ze sobą, dokładamy żółtka i odrobinę cukru i budyń, możemy także dolać 50 ml likieru kokosowego
        ● masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut
        ● w międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem, wanilia i likierem.
        Mleko kokosowe z żelatyną podgrzewamy, nie gotujemy!
        Dolewamy do śmietany, mieszamy. 
        ● żurawinę wysypujemy na patelnie i lekko podgrzewamy z sokiem. Przekładamy na sernik. Na ostudzone ciasto wykładamy mus kokosowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny

        P.S
        ● możemy użyć mąki kokosowej lub kukurydzianej wtedy ciasto będzie bezglutenowe 😉
        ● likier możemy pominąć, zastąpić syropem barmańskim i będzie idealne dla dzieci!