Lukrowany Serniczek
Składniki:
- 1 op maślanych ciasteczek
- 1 kg mielonego twarogu
- szczypta soli
- 0, 5 kubka oleju
- 0, 5 kubka mleka
- 0, 5 kubka cukru
- 3 jajka
- 1 op budyniu śmietankowego
lukier:
- 0, 5 kubka cukru pudru
- 4 łyżeczki wody
Przygotowanie:
- ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku
- foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód
- żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę, dodajemy ser, dolewamy mleko i olej
- białka ze szczypta soli ubijamy na pianę
- dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek
- całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok 40-45 minut
- po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia
- przygotowujemy lukier i polewamy sernik
- Smacznego!
_____________________________________________
Sernik puszysty
Składniki:
- 80 dkg mielonego twarogu
- 100 ml śmietany
- 4 jajka
- 5 dkg masła
- 1 kubek cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy

- Ser mieszamy z masłem, śmietaną i mąką
- Żółtka ucieramy z cukrem, obie masy łączymy ze sobą
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie dokładamy do masy serowej.
- Pieczemy ok 60 minut w temp 180'C.
- Smacznego:)
Dyniowy Sernik z Nutką Brandy
Składniki:
ciasto:
- 3/4 kubka puree z dyni
- 1 kubek mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 4 łyżki brązowego cukru
- 0, 5 kostki masła
masa serowa:
- 600 g mielonego twarogu
- cukier waniliowy
- 1 limonka
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 jajka
polewa:
- 1/4 kubka puree z dyni
- 0, 5 kubka śmietanki 36%
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mielonego twarożku
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 łyżki dobrej jakości brandy np Wild Turkey
- 1 budyń waniliowy
- mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami
- masło ucieramy z cukrem na puszysta masę
- dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy
- piekarnik ustawiamy na termo obieg 220*C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto
- ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po około 15 minutach i pieczemy przez kolejne 20- 25 minut
- podajemy z bitą śmietaną
- smacznego:)
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 0,5 kubka cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 1 kubek rodzynek
- sok z cytryny
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kubka miodu
- cynamon
spód:
- 2 jajka
- 0,5 kubka cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 kubka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kubka orzechów włoskich
- 2 łyżki zimnej wody
- cynamon
Przygotowanie:
- formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek
- 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej
- mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde
- masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C
- Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser
- przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną
- dorzucamy namoczone w rumie rodzynki
- masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej
- spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut
- jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:)
- dodajemy łyżką masła oraz cynamon
- masę jabłkową wykładamy na ciepły sernik. Podajemy oproszony cynamonem
- SMACZNEGO!!

_________________________________________________________________
Składniki:
- 1 kubek orzechów włoskich
- 1 kubek migdałów
- 0,5 kubka rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 kg mielonego twarogu
- 3 dkg drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1 kubek cukru pudru
- 7 jajek
- cukier waniliowy
- 0,5 kostki masła

Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru.
- Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji.
- Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka
- Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C.
- Smacznego!
P.S.
- Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem albo kakao
___________________________________________________________________
Sernik z bezą
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- rodzynki
półkruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy blachę
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser.
- Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut,
- 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek.
- Smacznego:)
__________________________________________________________________
Składniki:
- 2 op serka Ricotta ( 400g)
- 2 jajka
- 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu
- 0,5 kubka brązowego cukru
- 1 kubek puree z dyni
- 1 op ciasteczek owsianych
- 0,5 kostki masła
- 20 dkg śliwek
Przygotowanie:
- ciasteczka rozdrabniamy
- piekarnik ustawiamy na temp 200*C
- śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry lub brandy
- masło rozpuszczamy, dolewamy do ciasteczek do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę
- żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni
- białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy
- przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki
- Smacznego!!

- 1kg sera
- 5 jajek
- 5 łyżek kaszy manny
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek masła
- 1 kubek cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 budyń czekoladowy
- 2 tabliczki czekolady 70% kakao
Przygotowanie:
- 1 czekoladę topimy nad kąpielą wodną, drugą siekamy na wiórki
- masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka.
- masę dzielimy na dwie części-do jednej wsypujemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy oraz roztopioną czekoladę, a także posiekane pól tabliczki czekolady
- masy wylewamy do tortownicy- jako spodu można użyć pokruszonych herbatników- najpierw ciemną potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C
- po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku.
- podajemy oprószony kakao. Smacznego:)

P.S
- jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
__________________________________________________________________

Przygotowanie:
1 kg mielonego twarogu
0,5 kubka cukru muscovado
0,5 kubka cukru
0,5 kubka wody
szczypta soli
5 jajek
20 dkg pistacji
1 kubek pokruszonych bez
1 budyń śmietankowy
1 op sera mascarpone(200g)
1 – 2 łyżki cukru pudru
20 dkg pistacji
1 op masy marcepanowej(200g)
___________________________________________________________________
Serniczek z Brzoskwiniami
Składniki:
ciasto:
- 2 kubki mąki krupczatki
- 1 kubek maki kukurydzianej
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Serowa:

- 1 kg mielonego twarogu
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kostki masła
- 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
- szczypta soli
Beza:
- 5 białek
- 1 kubek cukru
Przygotowanie:
- masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy
- zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
- w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, dodajemy ser oraz budynie
- białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy serowej
- piekarnik ustawiamy na 180*C
- brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałeczki, wedle uznania, ćwiarteczki lub kosteczki:)
- foremkę- kwadratową lub tortownicę, smarujemy masłem, oprószamy mąka, wyklejamy ciastem, wylewamy ser, na wierzchu układamy brzoskwinie
- pieczemy około 40- 50 minut
- białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę
- wylewamy na gorące ciasto, po czym pieczemy jeszcze około 15-20 minut
- Smacznego!!

SubteLNY Sernik PistacjoWY
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na temp 180*.
- Wodę gotujemy z cukrem na syrop, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę ze szczyptą soli, wstawiamy do lodówki
- pistacje bez skorupek, prażymy na suchej patelni, zalewamy syropem cukrowym,po ostygnięciu, po czym blendujemy na gładką masę dodając połowę (100g) masy marcepanowej
- żółtka ucieramy na puch z cukrem muscovado, do masy jajecznej dodajemy ser, budyń oraz pastę pistacjową , a następnie pianę z 4 białek
- Mascarpone mieszamy z połową masy marcepanowej oraz pianą z 1 białka
- masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy, na wierzch wysypujemy pokruszone bezy i przykrywamy je serkiem mascarpone
- pieczemy około 45- 50 minut
- Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia:)
- Dekorujemy wedle uznania bitą śmietaną, orzeszkami pistacji czy bezami:) SMACZNEGO!

Składniki:
ciasto:
- 1,5 kubka mąki krupczatki
- 0,5 kostki masła
- 3 żółtka
- 0,5 kubka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1 kg sera mielonego
- 6 jajek
- 1 kubek cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 kubki mrożonych wiśni
- mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem
- żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto.
- wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy
- oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło
- twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę.
- masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka
- ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie po łyżce - jasną.
- pieczemy w temp 180"C przez około 50 minut.
P.S.
- Wiśnie można zastąpić np. truskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej na spodzie z herbatników. Fajnie będzie wyglądał w formie babeczek.
- można też zamiast wylewać masę jedną na drugą delikatnie je pomieszać, wtedy serniczek będzie bardziej efektowny
- A do ciasta dla urozmaicenia można dosypać 4 łyżki kakao:)
_______________________________________________________________
PRL-owskie ptasie mleczko, czyli wspomnienie dzieciństwa
Składniki:
P.S.
________________________________________________________________
Sernik karmelowo- lawendowy
Przygotowanie:
- 5 serków homogenizowanych (op. 200g)
- 4 galaretki- 2 zielone i dwie inne
- 1 kostka masła lub margaryny
- 0,5 kubka cukru
- 1 kubek mleka
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki kakao
- do dwóch serków dolewamy 2 galaretki tego samego koloru rozpuszczone w kubku wrzątku, dokładnie mieszamy.

- potem kolejną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 kubka wrzątku dolewamy do 1,5 opakowania serka i to samo powtarzamy z ostatnią galaretką.
- Składniki polewy rozpuszczamy w garnku.
- połowę masy czekoladowej wylewamy na wyłożoną folią spożywczą tortownicę, odstawiamy do lodówki, jak stężeje wykładamy zieloną masę i z powrotem do lodówki. Czynności powtarzamy i po trzeciej serowej warstwie wlewamy pozostałą polewę.
- Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.Smacznego:)
P.S.
- na spód również rewelacyjnie nadają się pokruszone z masłem herbatniki lub biszkopty polane mlekiem:)
- banalnie proste, a jakie pyszne:)
________________________________________________________________
Sernik karmelowo- lawendowy
Składniki:
- 1 op pełnoziarnistych herbatników
- 1 kostka miękkiego masła
- 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy
- 1 kubek cukru trzcinowego
- 0,5 kubka wody
- 4 jajka
- 1 kubek cukru muscovado
- 1 kg mielonego twarogu
Przygotowanie:
- herbatniki kruszymy, pół kostki masła roztapiamy i dolewamy do herbatników, masę mieszamy i wykładamy na dno tortownicy
- lawendę wrzucamy do wody, zasypujemy połową ilości cukru trzcinowego i gotujemy na wolnym ogniu na gęsty syrop
- żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem muscovado i masłem
- białka ucieramy ze szczyptą soli na pianę
- do żółtek dodajemy stopniowo ser, wlewamy ostudzony syrop lawendowy
- delikatnie dokładamy pianę z białek
- masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika
- pieczemy przez około godzinę, po czym posypujemy wierzch pozostałym cukrem trzcinowym i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku
- SMACZNEGO!

_________________________________________________________________
Przygotowanie:
Snow Queen- Śnieżnobiały Sernik Na zimno
Składniki:
masa serowa:
- 3 żółtka
- 2 kubki kremówki
- 0,5 szkl cukru
- 2 serki homogenizowane
- 1 małe opakowanie żelatyny- 90g
- 0,5 kubka wody
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 op galaretki w kolorze czerwonym
spód:
- 1 opakowanie maślanych ciasteczek
- 0,5 kostki miękkiego masła
Przygotowanie:
- do garnka wlewamy wodę, do miski wbijamy żółtka, dolewamy 0,5 szklanki śmietany kremówki i wsypujemy cukier.
- Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy masę w kąpieli wodnej.
- W międzyczasie gotujemy wodę, aby rozpuścić żelatynę.
- Pozostałą śmietanę ubijamy z odrobiną cukru.
- kiedy masa jajeczna będzie puszysta, odstawiamy ją do ostygnięcia, następnie dodajemy serki, żelatynę roztopioną w 0,5 kubka wody oraz delikatnie łączymy z ubitą śmietanę.
- Ciasteczka kruszymy blenderem, mieszamy z masłem, wykładamy na spód tortownicy, wylewamy na nie masę serową.
- Sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
- Dekorujemy galaretką, białą czekoladą lub owocami:)

P.S.
- Najlepsza do ubijania jest śmietanka łaciata 36%, ja kupuje ją w kartoniku 500ml i po ubiciu zawsze zostawiam część do dekoracji:)
- wtedy senik nabiera eleganckiego charakteru;)
- na spód można też wylać galaretkę, albo rozrzucić pokrojoną w kostki.Do masy serowej dorzućmy wtedy nasączone w alkoholu rodzynki i mamy elegancki, delikatny, idealny na upalne dni torcik:)
- serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę
Smacznego:)
_______________________________________________________________________________Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą
Składniki:
Ciasto i kruszonka:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny
- 2 kubki płatków owsianych
Masa serowa:
- 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego
- 0,5 kubka cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- cukier waniliowy
- 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika)
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę.
- Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami.
- Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Nakłuwamy widelcem
- Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę.
- Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok. 35 minut w 180"C.
- SMACZNEGO!

____________________________________________________________________
Fioletowy Torcik jagodowy
Składniki:
- 500 g borówek amerykańskich
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 kieliszek białego rumu
- 2 żółtka
- 1 op biszkoptów
- 1 op cukru waniliowego
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 op kremówki
Przygotowanie:
- Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej. 2 szklanki sera odkładamy do osobnej miseczki, mieszamy z odrobiną cukru pudru i cukrem waniliowym.

- galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody.
- jagody blendujemy i dodajemy do masy serowej.
- czekoladę rozpuszczamy z rumem i łączymy z serem
- Tak przygotowaną masę, przekładamy do tortownicy, na której spodzie układamy wcześniej biszkopty i serek z wanilią.
- wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny.
- Dekorujemy ubitą śmietaną i jagodami:)
P.S
Biszkopty możemy polać odrobiną mleka, będą wtedy miękkie, a wierzch sernika możemy posypać jagodami i zalać galaretką w dowolnym smaku, ale najlepiej wiśniową.
Smacznego
:)
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
ToRCiK ZiMoWy z nuTką ŻuRawInoWą
Spód:
● 1 kubek wiórek kokosowych
● 2 jajka
● 2 łyżki mąki
Masa serowa:
● 1 op serka mascarpone
● 1 op serka ricotta
● cukier
Mus kokosowy:
● 1 op śmietanki kremówki (30/36%)
● 1 łyżka żelatyny
● cukier
● laska wanilii
● likier kokosowy
● 1 puszka mleka kokosowego
Oraz:
● 50 g suszonej żurawiny
● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego
● 2 łyżki mąki
● 1 budyń z białą czekoladą
Przygotowanie:
● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem
● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki kokosowe i mąkę
● tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy, pieczemy 15 minut
● żelatynę namaczamy w 0,5 puszki mleka kokosowego, odstawiamy
● serki mieszamy ze sobą, dokładamy żółtka i odrobinę cukru i budyń, możemy także dolać 50 ml likieru kokosowego
● masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut
● w międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem, wanilia i likierem.
Mleko kokosowe z żelatyną podgrzewamy, nie gotujemy!
Dolewamy do śmietany, mieszamy.
● żurawinę wysypujemy na patelnie i lekko podgrzewamy z sokiem. Przekładamy na sernik. Na ostudzone ciasto wykładamy mus kokosowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny
P.S
● możemy użyć mąki kokosowej lub kukurydzianej wtedy ciasto będzie bezglutenowe 😉
● likier możemy pominąć, zastąpić syropem barmańskim i będzie idealne dla dzieci!