środa, 4 marca 2015

Miodowy SNICERS

Składniki:
ciasto:


  • 2,5 kubka mąki pszennej
  • 0,5 kubka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
polewa orzechowa:

  • 0,5 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych
Krem:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kubki mleka











Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy  (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto.
  • Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiając na gładkie ciasto, które z kolei dzielimy na dwie części i pieczemy w dwóch wysmarowanych masłem foremkach, na jeden blat wykładamy przygotowaną polewę
  • pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180ºC
  • budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, dokładamy masło, a zamiast cukru- miód, przekładamy ciasto, na wierzchu układając blat z orzeszkami:)
P.S
  • ciasto najlepsze jest na drugi dzień.