poniedziałek, 21 października 2019

BaJgLe

Historia Bajgla sięga XVII wieku,  a dokładnie 1610 roku z którego pochodzą pierwsze oficjalne zapiski, choć wspomina się je także jako wypiek na cześć Jana III Sobieskiego, który w 1683 roku pokonał Turków pod Wiedniem. Tradycyjna z
Żydowska bułeczka podbiła świat, choć 

samo określenie bajgiel wywodzi się od „beygal”, które niemieckiego „beugel”,  oznacza „pierścień” lub „bransoletkę”.
W Polsce bajgle ustąpiły miejsca obwarzankom.
Składniki:

Na ok.8 sztuk lub 6 większych 
  • 350g mąki pszennej(150krupczatki i 200 mąki do ciast drożdżowych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 20g cukru
  • 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bajgli
  • Sezam,czarnuszka lub mak, co kto lubi


Przygotowanie:

  • Podgrzewamy mleko w garnku i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Nie gotujemy!
  • Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy drożdże. Mieszamy. 
  • Mąkę i sól przesiewamy i dodajemy do zaczynu. 
  • Zagniatamy i wyrabiamy ciasto do momentu, w którym będzie odklejało się od rąk. 
  • przykrywamy ściereczką i
    odstawiamy na 1- 1,5 godz aż podwoi swoją objętość. 
  • Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, gotujemy wodę do zaparzenia bajgli
  • ciasto dzielimy na równe kulki. W każdej kulce robimy dziurkę i nawijając na palec obracamy i formujemy bajgla. 
  • Włączamy piekanrik
  • Wrzątek przelewamy do głębokiego talerza lub mieseczki w
    której zanurzamy na 30 sekund każdego bajgla, po czym odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Sparzone bajgle przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką,makiem lub sezamem
  • Pieczemy z termoobiegiem ok 20 minut, do efektu suchego patyczka, w temp 180°C.
  • Smacznego! 


P.S
Jeśli nie chcecie nie musicie posypywać bajgli żadnymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz