czwartek, 12 lutego 2015

Tarta ŻuraWinowA

Składniki:
                                           spód:
  • 2 kubki mąki
  • 1,5  łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej
  • sok z 0,5 cytryny
Do dekoracji:
  • 1 kubek śmietany 30%
Przygotowanie:
  • Składniki na ciasto siekamy, szybciutko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180"C
  • Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy.
  • Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut.
  • Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną
  • SMACZNEGO!